Saatlerin Su Geçirmezlik Tablosu

  •  26.08.2021
  •  Gunkut Saat

Saat kullanan hemen hemen herkes farketmiştir ki (genellikle orijinal saatlerde), saatlerin arkasında ”water resistant” yazısı vardır ve ATM ile derecelendirmiştir. Her saatin farklı seviyelerde su geçirmezlik özelliği vardır. Hazırladığımız bu kılavuz sayesinde, “3 ATM su geçirmezlik nedir?” “5 ATM su geçirmezlik nedir?” sorularına cevap bulacak, satın alacağınız saati nerelerde kullanabileceğinizi öğreneceksiniz.

Saat kullanıcılarının en çok sorduğu soruların başında, alınan saatin su geçirmesi geliyor. Genelde saati su geçirmez olduğu için aldıklarını, ama duşta bile kullanırken su aldığını belirtiyorlar. Maalesef her saat su geçirmez değildir.

Aslında her saat(orijinal saatler) belirli bir dereceye kadar su geçirmezlik garantisi verir. Ancak 3 ATM su geçirmezlik derecesi olan bir saati, denizde kullanamazsınız. Kol saatlerinin su geçirmezlik dereceleri için hazırladığımız bu kılavuzda, su geçirmezlik hakkında bilmeniz gereken her şeyi bulacaksınız.

Her saatin su altındaki basınca dayanma kabiliyetini belirleyen bir derecesi vardır. Bu derece “Atmoster” (ATM) ile belirtilir. Maalesef çoğu saat kullanıcısı, aldığı saatin teknik yeterliliğinden ziyade estetiğine önem veriyor. Ancak, teknik dayanıklılık da estetik kadar önemlidir. O yüzden araştırmalarımız genelde güzellik üzerine olur, suya dayanıklı kelimesini okuduğumuzda ya da duyduğumuzda daha fazla araştırma yapmayız.

Dayanıklılık kelimesi aslında ucu çok açık bir kelimedir ve hiçbir şeyin garantisini vermez. Hele ki konu su geçirmezlik olduğunda. Ne olursa olsun gerçek şu ki, hiçbir kol saati su geçirmez değildir. Fakat markalar saatlerinin tanıtımını yaparken özellikle ” su geçirmez” özelliğine vurgu yapar ve satıcı da bu detaya sürekli olarak vurgu yapar. Saatlerin su geçirmezlik direnci aslında, su altında belirli bir seviyeye kadar baskıya dayanmasına bağlıdır.

Atmosfer (ATM) terimi, saat endüstrisi tarafından saatin dayanabileceği kuvvet miktarını belirlemek için kullanılan bir birimdir. Deniz seviyesinde basınç 1 ATM’dir ve yaklaşık olarak 10 metreye tekabül eder. Her 10 metrede bir basınç 1 ATM artar.

Saat kullanıcıları bir saat almadan önce belirlemeleri gereken ilk şey, saatlerinin ideal olarak sahip olması gereken su direnci seviyesini belirlemek olmalıdır. Örneğin, profesyonel bir yüzücüyseniz, ya da havuzda keyif yapan sıradan bir yüzücüyseniz, alacağınız saatin direncini buna göre belirlemelisiniz. Dalgıç saatleri, basınç ve derinlikte ani değişimlere ve en az 100 metrelik basınca dayanacak şekilde tasarlanmıştır. Bu, saat tutkunu bir dalgıç için harika bir özelliktir. Ancak yalnızca duşta bile bileğinizden çıkarmak istemediğiniz spor bir saat istiyorsanız, 5 ATM’lik bir derecesi olan saat yeterli olacaktır. Gelin kol saatlerin su geçirmezlik derecelerine bakalım ve 3 ATM su geçirmezlik nedir gibi sorulara cevap arayalım. Böylece sizin için en uygun su geçirmez saati bulabilirsiniz.

3 ATM (30 metre) Su Geçirmezlik Ne Demek? Neler Yapılabilir?

3 ATM kol saatlerinde kullanılan en düşük basınç derecesidir. Bu dereceli saatler suya karşı en savunmasız saatlerdir. Ülkemizde musluk sularından çıkan sular ortalama 8 ATM basınç ile akmaktadır. O yüzden 3 ATM su geçirmezlik derecesi olan saatinizi mümkün oldukça sudan uzak tutmalısınız. Hiçbir şekilde su ile temas etmemesini sağlamalısınız.

Bu derecedeki saatlerin şiddetli bir yağmurda bile su alma riski vardır. Genelde markalar bu saatlere sadece el ve yüz yıkarken garanti vermektedir.

5 ATM (50 metre) Su Geçirmezlik Ne Demek? Neler Yapılabilir?

Saatiniz 5 ATM’lik bir su geçirmezlik derecesi olduğunda, 50 metrelik atmosferik basınca dayanabileceği anlamına gelir. 5 ATM dirence sahip bir saati 3 ATM’ye ek olarak, havuz ve duşta da kullanabileceğiniz anlamına gelir. Ancak ne olursa olsun, saatinizin üzerine çok fazla basınç yapacak aktivitelerden kaçınmalısınız. Yüksek bir yerden havuza atlamak 5 ATM saatiniz için iyi olmayabilir.

5 ATM su geçirmezlik derecesi olan bir saati, duşta kullanabilirsiniz ve sığ sularda yüzebilirsiniz. Bu seviyedeki saatler, zor su sporları yapmak yerine açık havada su keyfi yapmayı sevenler için idealdir.

10 ATM (100 metre) Su Geçirmezlik Ne Demek? Neler Yapılabilir?

10 ATM derecesi, saatinizi deniz seviyesinde atmosferik basınca karşı on kat daha dayanıklı hale getirir. 100 metrelik su basıncına dayanıklı olan bir kol saati ile sıradan yüzmeden çok daha fazlasını yapabilirsiniz. 10 ATM’nin statik basıncı, su altı kullanımı için büyük bir avantaj sağlar, ancak buna rağmen bir dalgıç saati değildir ve belirli bir noktadan sonra ani basınç değişimlerinden etkilenir.

10 ATM, sıradan spor aktiviteleri için ideal derecedir. Bu derecedeki saatler, yüzmeye, şnorkel ile yüzmeye ya da çok derinlere inmeniz gerekmeyen tüm su aktiviteleri için kullanışlıdır.

20 ATM (200 metre) Su Geçirmezlik Ne Demek? Neler Yapılabilir?

20 ATM ve üzerindeki su geçirmezlik dereceleri, artık sıradan bir kol saati olarak değil, profesyonel bir dalgıç saati olduğunu gösteren bir özelliktir. Bu derecede etkileyici su sporlarını rahatlıkla yapabilirsiniz. Sürekli olarak yüksek seviyede su sporları yapıyor ya da profesyonel veya amatör olarak dalgıçlık yapıyorsanız, uğraşınıza uygun profesyonel bir dalgıç saati kullanmanız önemlidir.

50 ATM (500 metre) Su Geçirmezlik Ne Demek? Neler Yapılabilir?

50 ATM seviyesi muazzam bir derinliği ifade eder ve belirli markalar, bu direnç seviyesine dayanacak saatler üretme konusunda oldukça başarılıdır. Bu seviyelerde, saat sadece su basıncına değil, aynı zamanda ciddi şoklara, manyetik alanlara ve tuzlu su toleransına da maruz kalır. Bu seviyedeki basınçlara dayanacak dalgıç saatlerinin en belirgin özelliği helyum kaçış valfidir. Bu özellik saatinizle ciddi derinliklere dalma ve su altındaki hemen her aktiviteye katılmanızı sağlar. Bu saatler özellikle karışık gaz dalışları için geliştirilmiştir.

 

Kol saatlerinde, Bar ATM ve Su Geçirmezlik

Bar ve ATM standartları saatlerin üzerinde gördüğünüz yaygın ifadelerdir. Genellikle, farklı basınç türlerine karşı dirençle ilgili saatin dayanıklılığını gösterirler.

Bar kavramı, su altındaki bir nesneye uygulanan basıncı ifade eder. Dönüştürüldüğünde, 1 bar = 10 metreye veya 32 fit’e eşittir. ATM, (atmosferin kısatlmasıdır) suyun üzerindeki hava basıncını ifade eder. İlk olarak, deniz seviyesindeki normal basınç 1 ATM’dir. 10 ATM, saatin su basıncına yenik düşmeden deniz seviyesindeki basıncın on kat fazlasına dayanabileceği anlamına gelir.

Bir saat 50 metredeyse o mesafeye teorik olarak inebilirsiniz. Bununla birlikte, bunu yapmak, saati çok fazla baskı altına alacaktır. Saatiniz bu şekilde derecelendirilmişse suyun aynı zamanda ek bir basınç oluşturabileceği, dolayısıyla benzer bir derinlik basıncında farklılık gösterebileceğinden, su altına girebileceği derinlikte bir parça boşluk bıraktığınızdan emin olun.

Barlar, ATM ve mesafe arasındaki dönüşümler için:

1 bar = 1 ATM = 10 metre = 32 feet, bu nedenle;

10 ATM = 10 bar = su altında 100 metre veya 10 ATM = 10 bar = su altındaki 320 feet olarak hesaplanır.

20 ATM = 200 metre = 640 fit = 20 bar

30 ATM = 300 metre = 960 fit = 30 bar

50 ATM = 500 metre = 1600 fit = 50 bar

100 ATM = 1000 metre = 3200 fit = 100 bar


ISO Seviyeleri

ISO 2281:1990 ve ISO 6425:1996 bu ikisi saatler için kendi sualtı işlevleriyle ilgili özel standartlardır. Birincisi, günlük olarak takılan kol saatleri için kullanılan bir standarttır. İkincisi, su direnci derecesinde derinlik ve basıncın önemli bir rol oynayan dalış saatleri tarafından kullanılan bir standarttır.

Saatler ISO 2281 için testi geçtiğinde, daha sonra resmi olarak “su geçirmez” saatler olarak işaretlenebilir ve derecelendirme boyunca belirtilir. Dalış saatlerinin basınç altında dirençlerini belirlemek için ISO 6425 testlerini geçmeleri gerekir.

Saatlerde yaygın olarak kullanılan bir terim olan WR (Water Resistant), su direnci oranını ifade eder. Belirtilen basınca karşı bir saatin dayanıklılığını gösterir.


ISO 2281: 1990

Bu uluslararası standart, bir saatin suya dayanıklılık açısından yeterliliğini belirtir.

Bu standart, günlük olarak kullanılan kol saatleri içindir ve egzersiz, hafif yüzme ve diğer ilgili normal aktiviteler gibi farklı amaçlarda kullanılır. Bununla birlikte, saatte başka bir işaret olup olmadığına bakılmaksızın, “suya dayanıklı” gravürleri olan saatler, denizaltı dalışı için uygun değildir. Bunun anlamı, tüplü veya serbest dalış yaparken saati takmak isterseniz bu sizin kendi sorumluluğunuzdadır.

Testler isteğe bağlıdır ve test için yalnızca bir numunenin test edilmesi yeterlidir. Saatlerin suya dayanıklı özelliği taşımasına izin verilmesi için gerekli olan şartlar ve testler aşağıda listelenmiştir:
 

  • Saat 10 cm. su altında 1 saat süreyle suya direnç göstermeli.
  • Saatler, 5 cm’lik su altında 10 dakika boyunca düğmelere 5 dakika süreyle basıldığında suya direnç göstermeli.
  • Saat yaklaşık 40 - 45 derece ısıtılmış bir alana yerleştirildiğinde yoğunlaşmaya direnç göstermeli daha sonra 18 - 25 derece su damlacıkları damlatılır ve 1 dakika sonra silinirken saat içinde herhangi bir buharlanma belirtisi göstermemelidir.
  • Saat, her bir geçiş için 1 dakika veya daha az aralıkla, 5 dakika süreyle 40°C, 20°C ve 40 °C’de ısıtılmış bir alana konulduğunda sıcaklığa dayanıklıdır ve cam sonradan buharlanma belirtisi göstermemelidir.
  • Saat suya batırıldığında su basıncına karşı direnç gösterir. Burada 1 dakika içinde gösterilen basınç uygulanır (gösterge yoksa 2 bar) ve 10 dakika boyunca muhafaza edilir. Daha sonra 1 dakika içinde basınç yavaş yavaş azaltılır ve sonrasında su kaçağı veya yoğunlaşma olup olmadığını kontrol edin.
  • Saat 2 barlık bir hava basıncına maruz kaldığında hava basıncına karşı direnç gösterirken, kasada hava akışı olup olmadığına bakılır.

Bu sertifikayı almak için negatif basınç, kayış bağlantısı, korozyon testi gibi diğer testler gerekli
değildir.


ISO 6425: 1996

Bu, en az 100m ve üstü derinliklerde kullanılabilen dalış saatlerine uygulandığından önceki modele kıyasla daha sıkı kuralları bulunmaktadır. Bu kategorideki saatler nominal basıncın% 125’ine kadar test edilir.

Bu önemli bir standart olduğu için, her bir saat (sadece bir numune değil) test edilmelidir. Maliyetleri üreticiler tarafından karşılanan gönüllü bir testtir. Aşağıda dalış saatleri için yapılan testler verilmiştir:

  • Saat, 18 - 25 derece 50 saat boyunca yaklaşık 30cm’ye batırıldığında su geçirmez ve tüm özelliklerin ve işlevlerin hala çalışması gerekir.
  • Saat, 40 dakika, ısı 20° C ve 40° C’de sırasıyla 5 dakika boyunca ısıtılmış bir alana konulduğunda yoğunlaşma gerçekleşmez, ısı geçişlerinde 1 dakika veya daha az süre içinde saat camında buharlanma belirtisi görülmemelidir.
  • Su geçirmezlik testi için saat, sualtında 1 dakika içinde %125 nominal basınca maruz kalacak ve 2 saat boyunca muhafaza edilecektir. Daha sonra 1 dakika içinde 0,3 bar’a düşürülecek ve 1 saat boyunca muhafaza edilecektir.
  • Saat, her geçişte 1 dakika veya daha az aralıklarla 10 dakika boyunca sırasıyla 40° C, 5° C ve 40° C’de yaklaşık 30 cm’ye batırıldığında termal şoka dayanıklı olmalıdır. Cam, yoğunlaşma veya su belirtileri göstermemelidir.

ISO tarafından gerçekleştirilen gerçek testlerin daha katı ve karmaşık olduğunu lütfen unutmayın. Yukarıda listelenen testler, tüm sürecin sadece bir parçasıdır, ancak bunlar, test ettikleri her saatin gerçek kalitesini ve dayanıklılığını doğru bir şekilde değerlendirmek için önemli standart test prosedürlerinin çoğunu oluşturmaktadır.

İlk başta kafa karıştırıcı olabilir ancak gerçekten istemekle neye ihtiyacınız olduğunu bilmek sizin için mükemmel bir seçim yapmaya yardımcı olacaktır.

 

Su Geçirmezlik: Su sıçramalarına karşı dayanıklıdır, ancak basınçlı su altında kullanıma uygun değildir.

50 Metreye Kadar Su Geçirmez: Lavaboda, yüzerken, atletik spor dallarında, sığ sularda takılabilir ancak şnorkelle veya tüplü dalış sırasında kullanılamaz.

100 Metreye Kadar Su Geçirmez: Lavaboda, yüzerken, havuz kenarında ya da şnorkelle dalış sırasında takılabilir ancak jet ski sürerken veya tüplü dalış sırasında kullanılamaz.

200 Metreye Kadar Su Geçirmez: Lavaboda, yüzerken, havuzda ya da şnorkelle dalış sırasında ya da jet ski sürerken takılabilir ancak tüplü dalış sırasında kullanılamaz.

DIVER'S WATCH 200M: Helyum gazı gerektirmeyen derinliklerde tüplü dalış sırasında takılabilir.

  •  ATM=Atmosfer
  •  *Yalnızca "DIVER'S WATCH 200M" yazısını taşıyan saatler tüplü dalış (hava tanklarıyla) sırasında takılabilir.
  •  Saat su geçirmez olsa bile, suya batırılmış haldeyken veya ıslakken düğmeleri ya da tepe kullanılmamalıdır.
    Ancak, "DIVER'S WATCH 200M" yazan modellerde düğmeler su altında kullanılabilir.
  •  Tuzlu suya girdikten sonra, tatlı suyla saatteki tuzu ve kirleri durulayın.
  •  Saat su geçirmez olsa bile, banyoda veya temizlik maddelerinin (sabun, şampuan) kullanıldığı yerlerde kullanmaktan kaçının. Bu gibi koşullar su geçirmezliğini azaltabilir.

Yeni saatinizin arka kasasında “3 ATM Suya dayanıklı” yazıyorsa 30 metre veya 100 fit suya dayanıklı olduğu anlamına gelir. Bu, saatin bu tür derinliklerde tekrar tekrar uzun süreli kullanım için tasarlandığı anlamına gelmez. 

3 ATM su geçirmezlik yalnızca su sıçraması ve yağmur gibi günlük yaşamda kullanım için olabilir ancak duş, banyo, yüzme, şnorkelle yüzme, suyla ilgili işler ve balık tutma için uygun değildir. En az 100 m derinlikte suya/havuza dalmaya dayanacak şekilde tasarlanmış ve zamanı kontrol eden bir sisteme sahip bir saat.

100M'den daha düşük bir kol saati alırsanız, suya dayanıklılık olasılığı zayıftır. Suya dayanıklılık konusunda saatinize güveniyor olsanız bile, saatinizle duş almanız önerilmez. Sabunlar saatinizin kaplamasını aşındırabilir.

Kol Saatlerinde Suya Dayanıklılık Önlemleri

  1. Suya dayanıklı bir saati kurma kolu dışarı çekilmiş durumdayken suya koymayın.
  2. Bir saatin su geçirmezliği kalıcı olarak garanti edilmez. Contaların yaşlanmasından veya kaza sonucu oluşan bir darbe nedeniyle saat parçalarının deformasyonundan etkilenir. İşlevselliğinden emin olmak için saatinizin su geçirmezliğini düzenli olarak kontrol etmenizi öneririz.
  3. Suya dayanıklılığını mümkün olduğunca uzun süre korumak için bileğinizden sonra nemi, teri veya kiri yumuşak, kuru bir bezle silin.
  4. Deri kayış için, derinin yüzeyine biraz deri yağı sürmek onu korumanın iyi bir yoludur. Suyla ilgili günlük aktiviteleri gerçekleştirirken deri kayışlı saat takmaktan kaçınmak en iyisidir. Kayış ıslanırsa, hemen küçük kuru bir bezle hafifçe ovalayın. Ayrıca, kutusuna geri koymadan önce kayışın kuru kalması için deri kayışlı saatinizi iyi havalandırılan bir odaya yerleştirin.
  5. Su geçirmez conta halkası, su ve tozun saate girmesini önlemek için tasarlanmıştır. Her iki veya üç yılda bir değiştirmek daha iyidir.
  6. Bir saat suya dayanıklı olsa bile, doğrudan musluktan akan suyun altında tutmaktan kaçının. Musluktan gelen su basıncı, saatin içine nem girmesine neden olur.

Contanın sızdırmazlığını sağlamak için her zaman tepenin doğru şekilde itildiğinden emin olun. Deri saatinizi özellikle yağmur yağışı sırasında suya veya neme maruz bırakmanız kesinlikle önerilmez. Deri kayışınız neme, rutubete ve ışığa ne kadar çok maruz kalırsa o kadar fazla birikerek bozulmaya ve nihayetinde zarar görmeye başlar.

Saatlerin Su Geçirmezlik Tablosu

  • 1 ATM veya 1 BAR> (10m veya 33ft)
    3 ATM veya 3 BAR> (30m veya 100ft)
  • 5 ATM veya 3 BAR> (50m veya 165ft)
  • 10 ATM veya 10 BAR> (100m veya 330ft)
  • 20 ATM veya 20 BAR> (200m veya 660ft)
  • 30 ATM veya 30 BAR> (300m veya 984ft)

    Arka kasa kapaklarinda bulunan su geçirmezlik ibareleri şu şekilde açıklanabilir:

    1 ATM veya 1 BAR> (10m veya 33ft)
    Günlük kullanım için elverişlidir fakat dikkatli olunması gereken bir seviyedir, yağmur ve su sıçramalarına dayanıklıdır. El yıkmada dikkatli olunması gerekir, fakat yüzmeye uygun değildir.

    3 ATM veya 3 BAR> (30m veya 100ft)
    Günlük kullanım için gerekli dayanıklılık seviyesidir. Yağmur gibi hafif bir su sıçramasına veya el yıkamaya dayanıklıdır. Ancak yüzmeye uygun değildir.

    5 ATM veya 3 BAR> (50m veya 165ft)
    Günlük kullanıma, yüzmeye, duşa uygun ayrıca kayak ve paraşüt sporlarına dayanıklılık gösterir, ancak dalışa veya su sporlarına uygun değildir.

    10 ATM veya 10 BAR> (100m veya 330ft)
    Günlük kullanım ve havuzda yüzmeye dayanıklıdır. Tramplenden atlamaya, yüksek basınca veya su sporlarına uygun değildir.

    20 ATM veya 20 BAR> (200m veya 660ft)
    Tramplenden atlama, yüksek basınç ve su sporlarına dayanıklılık için gereken en düşük basınç seviyesidir.

    30 ATM veya 30 BAR> (300m veya 984ft)
    Günlük kullanım haricinde scuba dalışına ve 30 metre derinliğe kadar basınca dayanlıklı saatleridir.

    50 ATM veya 50 BAR> (500m veya 1640ft)
    Günlük kullanım haricinde scuba (tüplü dalış saati, serbest dalış saati) dalışına ve 50 metre derinliğe kadar basınca dayanlıklı saatleridir.

    100 ATM veya 100 BAR> (1000m veya 3280ft)
    Günlük kullanım haricinde derin deniz dalışlarına elverişlidir. Yüksek basınca elverişlidir.

    200 ATM veya 200 BAR >(2000m veya 6562ft)
    Günlük kullanım haricinde profesyönel dalgıçlık için elverişlidirler. En üst seviye olarak tanımlanır.


Yakında
15%
101.000,00 TL 85.850,00 TL
Yakında
15%
101.000,00 TL 85.850,00 TL
Yakında
15%
101.000,00 TL 85.850,00 TL
Yakında
10%
23.545,00 TL 21.195,00 TL
Yakında
10%
54.895,00 TL 49.410,00 TL
Yakında
10%
35.445,00 TL 31.905,00 TL
Yakında
10%
26.549,00 TL 23.894,10 TL
Yakında
10%
23.995,00 TL 21.600,00 TL
Yakında
10%
19.845,00 TL 17.865,00 TL
Yakında
10%
29.395,00 TL 26.460,00 TL