İzmir'in köklü firmalarından 'GÜNKUT SAAT'in kurucusu Ahmed Hamdi Günkut'tur. (1903 -1982)
· Ailesi Yunanistan'ın Mora yarımadasından göç etmiştir. Kendisi İzmir doğumludur. Çocukluğunda arkadaşları ile oynarken tüfekle yaralanmış, iyileşmesi çok uzun sürmüştür.
Okulu bırakmak zorunda kalınca babası, güçsüz düşen oğluna meslek sahibi olması için ince bir sanat olan saatçiliği öğrenmesi amacıyla Hisarönünde Rum bir saat ustasının yanına çırak olarak vermiştir. (1918)
· 1922 senesinde Türk ordusunun İzmir'e girmesiyle Rum olan ustası Yunanistan'a gitmiş, kendisi saatçi Fevzi Kaşlı'nın yanında çalışarak bilgi ve görgüsünü arttırmış işinde ustalaşmaya başlamıştır.
· 1933-1934 senelerinde Kemeraltı-Balcılar içinde ilk dükkânını açarak ismen (saatçi Hamdi) tescil ettirmiştir.
· Dükkânın ismi 'Yeni Hilal Saat Tamirhanesi' ilk kartviziti eski ve yeni Türkçe olarak soyadı kanunu çıkmadan önce basılmıştır. 21/06/1934 senesinde soyadı kanunu çıkınca ailesi GÜNKUT soyadını almıştır.
· 1948 senesinde Kemeraltı- Anafartalar cad no:231-233 (tel: 7000) dükkânını genişletiyor. Oğulları Hüsameddin ve
Sadettin ile birlikte Cortebert, Alpina, Hislon, Election, Nacar saatlerinin satış ve tamirini yapıyorlar. 1950 senesinde Ali
Ruşen Görgün mağazaya katılıyor.
· Her sene 20 ağustos-20 eylül tarihlerinde açılan İzmir fuarında İzmir ve Ege bölgesinden gelen ziyaretçilere açtıkları
standlarda hizmet veriyorlar.
· 1954 senesinde Hüsameddin Günkut, şu an merkezimiz olan Zeki Çobanoğlu Cad. no:7/B deki dükkânımızı açmıştır. Ali
Ruşen Görgün ile birlikte çalışmaya başlamışlardır. Burası yeri itibariyle o senelerin gözde alışveriş merkezi
konumundaydı. Ankara Palas Oteli, Vilayet Konağı, Saat Kulesi, Elhamra Sineması, Milli Kütüphane, Kemeraltı Çarşı
Girişi, Vapur İskelesi bu bölgenin içinde yer alıyordu. O senelerde ekonomik şartlar saat ithalatının durmasına sebep olunca, saate ek olarak Hüsameddin Günkut kol düğmesi ve kravat iğnesi imalatı için atölye açarak çalışmaya başlıyor. A. Ruşen Görgün hem mağazada hem de atölyede destek oluyor.
· 1950 senesinde Ahmed Hamdi Günkut ve oğulları ile birlikte çalışmaya başlayan damadı Ali Ruşen Görgün 1965 senesinde mağazayı devralıyor. Hüsameddin Günkut; Beril kol
düğmesi, kravat iğnesi ve bijuteri, Sadettin Günkut ise serigrafi kollarını seçiyorlar.
· 1994 senesinde Karşıyaka şubesi Bostanlı Açıkhava tiyatrosu karşısında açılmış, 1994-2004 senelerinde Ali Ruşen Görgün müşterilerimize saat satışı ve tamirinde kendisi hizmet vermiştir.
4. kuşak olarak sizlerle unutulmaz dostluklar, arkadaşlıklar, komşuluklar ve güzel anları paylaşmaktan mutlu ve gururluyuz.